Ondanks stijgende prijzen, slagen 2 op 3 Belgen erin hun levensstandaard te behouden
Voor het 3de jaar op rij publiceert Cofidis België zijn jaarlijkse barometer die bij de Belgen peilt naar hun koopkracht, bezorgdheden en prioriteiten bij het beheer van hun geld.
- Ondanks de stijging van de prijzen denkt twee derde van de Belgen dat hun levensstandaard dit jaar gelijk is gebleven ten opzichte van vorig jaar.
- Ze zijn er echter niet van overtuigd dat hun koopkracht de komende drie jaar zal verbeteren. Jongeren onder de 35 blijven echter positief en geloven dat hun koopkracht zal verbeteren.
- Door de inflatie die de Belgische markt dit jaar heeft gekenmerkt, zijn de Belgen bijzonder voorzichtig met hun uitgaven. Een op twee Belgen heeft bespaard op niet-essentiële uitgaven alsook op het verbruik van water, gas en elektriciteit.
- Dankzij hun financiële strategieën is meer dan de helft van de Belgen er dit jaar in geslaagd om te sparen.
- Bijna een op twee Belgen zegt al een consumentenkrediet te hebben afgesloten om onvoorziene omstandigheden het hoofd te bieden of om een groot project uit te voeren, zoals de financiering van een vervoersmiddel of renovatiewerken.
- Een andere trend tekent zich af: een kwart van de Belgen is geïnteresseerd in betalen op afbetaling en bijna de helft van hen gaat het liefst naar een winkel die deze service aanbiedt.
- Tot slot zegt een meerderheid van de Belgen weinig te weten over de financiële sector en de verschillende soorten kredieten die beschikbaar zijn.
Jongeren zijn positief over hun koopkracht
Cofidis voerde een enquête uit bij de Belgen en uit de laatste jaarlijkse barometer1 blijkt dat van de 3 punten waarover de Belgen zich het meeste zorgen maken, hun koopkracht op de tweede plaats komt. Gezondheid blijft de grootste zorg, met het milieu op de 3e plaats. Meer dan 6 op 10 Belgen (61%) vinden hun koopkracht voldoende, maar ook niet meer dan dat.
In het afgelopen jaar zegt 65% dat hun levensstandaard niet veranderd is. 26% vindt dat het vandaag slechter is, voornamelijk door de algemene prijsstijging en de stijging van de kosten van levensonderhoud. Het zijn vooral Franstaligen die zeggen dat hun levensstandaard het afgelopen jaar verslechterde (32% Franstaligen tegenover 21% Nederlandstaligen). Bijna een op de tien (9%) zegt vandaag beter te leven dan een jaar geleden.
Meer dan twee derde van de respondenten (67%), vooral degenen met kinderen ten laste en 55-plussers, denkt echter dat hun koopkracht de komende drie jaar niet zal toenemen. Jongeren onder de 35 zijn positiever over de toekomst.
De meeste Belgen konden sparen
Ondanks de inflatie is bijna de helft van de Belgen (49%), net zoals vorig jaar, erin geslaagd om zonder veel moeilijkheden rond te komen op voorwaarde dat ze geen roekeloze aankopen deden. Een kwart (25%) zegt echter dat ze voldoende hebben om rond te komen op voorwaarde dat ze heel voorzichtig zijn met wat ze kopen en hun uitgaven zorgvuldig berekenen.
De Belgen hebben een aantal strategieën ontwikkeld om de crisis het hoofd te bieden. Zo letten ze extra goed op de prijzen van de producten die ze kopen (57%), verbruiken ze minder water, gas of elektriciteit (51%), geven ze minder uit aan niet-essentiële artikelen (46%) en passen ze hun eetgewoonten aan door goedkopere producten te kopen dan gewoonlijk (26%). 23% van de respondenten kiest vandaag de dag ook meer voor tweedehandsproducten.
Olivier Kling, CEO van Cofidis België, zegt: "Hoewel we te maken hadden met een aanzienlijke stijging van de energieprijzen en de kosten van levensonderhoud, toont de barometer dezelfde bevinding als vorig jaar: de Belgen zijn ernstig, komen veerkrachtig uit de crisis en lossen hun schulden af. Bijna acht op de tien Belgen zegt dit jaar geen betalingsachterstand te hebben opgelopen. Of het nu gaat om hun huur, hypotheek of andere afbetalingen, energierekeningen, gezondheidszorg, sociale of culturele activiteiten, vakanties of verzekeringen".
Een ander interessant feit is dat meer dan de helft van de Belgen (59%) erin geslaagd is om geld opzij te zetten. 30% slaagt er echter, ondanks hun inspanningen, niet in om te sparen. Bijna de helft van de Belgen (46%) zegt niets tekort te komen om comfortabel te leven. Een kwart zegt minder dan €1.000 per maand extra nodig te hebben om zich financieel comfortabel te voelen. Slechts 1,8% zegt meer dan €2.000 per maand extra nodig te hebben.
Zich een vervoersmiddel aanschaffen of renoveren: Belgen aarzelen niet om een consumentenkrediet te nemen om een groot project te financieren
Uit het opinieonderzoek blijkt ook dat de Belgen niet aarzelen om een consumentenkrediet aan te gaan, bijna een op twee Belgen heeft dit al gedaan om een belangrijk project te financieren of om het hoofd te bieden aan onvoorziene omstandigheden.
"De belangrijkste redenen waarom de Belgen al een lening hebben afgesloten of overwegen om een lening af te sluiten, zijn de aankoop van een vervoersmiddel (elektrische fiets, auto, enz.), het uitvoeren van renovatiewerken, de aankoop van consumptiegoederen (kleding, elektrische goederen, multimedia-aankopen, enz.), het verbeteren van de energie-efficiëntie van hun woning of het beheren van onvoorziene omstandigheden zoals een echtscheiding," legt Olivier Kling uit.
Hoewel de helft van de Belgen zich er niet prettig bij voelt om aan vrienden en familie te vertellen dat ze dit soort krediet hebben afgesloten, zijn de respondenten het er wel over eens dat het een goede manier is om een belangrijk project uit te voeren zonder te hoeven wachten, terwijl de kosten over een bepaalde periode worden gespreid en ze hun spaargeld niet moeten aanspreken.
Er tekent zich nog een andere trend af: meer dan een kwart van de Belgen (26%) is geïnteresseerd in de mogelijkheid om gespreid te betalen in de winkel (een andere vorm van betalen), en bijna de helft gaat liever naar een winkel waar ze gespreid kunnen betalen.
6 op 10 Belgen geeft toe beperkte kennis te hebben over de financiële sector
Uit de barometer blijkt dat meer dan de helft van de Belgen (57%) zegt niet goed vertrouwd te zijn met de financiële sector. Een kwart geeft aan er helemaal niets van te weten. Hoewel 64% weet wat een consumentenkrediet is, voelt een op twee respondenten zich niet goed geïnformeerd over de verschillende soorten krediet die beschikbaar zijn.
"Het is interessant om te zien dat degenen met een goede kennis van de financiële sector ook een positiever beeld hebben van het consumentenkrediet. Een organisatie als Cofidis heeft veel aandacht voor het probleem van een te hoge schuldenlast. Meer nog, mensen met een laag inkomen nemen niet vaker een dergelijk krediet dan mensen uit de midden- en hogere klasse. Wat het profiel van onze klanten ook is, de markt is sterk gereguleerd. We onderzoeken hun aanvragen op basis van objectieve feitelijke gegevens om elk financieel risico te vermijden," besluit Olivier Kling.
Net zoals in 2022 blijven leningen op afbetaling populairder bij Franstaligen dan bij Nederlandstaligen.
1Online studie uitgevoerd door marktonderzoeksbureau iVOX voor Cofidis van 14 tot 24 augustus 2022 bij een representatieve steekproef van 1000 Belgen in termen van taal, geslacht, leeftijd en kwalificaties.
Célia Roger